Det skjer i Eneas

Bergtatt 8.0 2020 tur til Store Hellstugutinden

more

Turbeskrivelse: 

Årets helgtur gikk til Spiterstulen i Visdalen fra 28-30. aug 2020.

Litt spesiell situasjon pga korona med alle smittehensyn, men det lot seg gjennomføre der vi delte oss inn i kohorter på 3+3+3 i biler og romdeling.

Vi kom frem sent på fredag kveld og fikk en god middag før noen timers søvn til den store toppturdagen dagen etter.

Lørdagens hovedtopp Store Hellstugutinden 2345 moh samt tilleggstoppen Nestsøre Hellstugutinden 2255 moh utgjør en avstand på 3 mil og 1500 høydemeter fra Spiterstulen.

Dette var en skikkelig prøvelse for et halvtrent lag og området er lite besøkt i Jotunheimen pga drøy dagstur. Estimert ca 12 timers tur.

Vi startet fra Spiterstulen litt over kl 08 om morgenen med lavt skydekke og vi gikk i et par timer i den vakre Visdalen før tok av til den steinete Urdadalen.

Etter nok en time med vandring startet den lange klyvingen til topps. Steinur hele veien og jo brattere det ble, jo løsere ble steinene. Man må passe på skumle steinsprang i dette området.

På vei opp mot bandet på 2140 moh mellom Store Hellstugutinden og Nestsøre Hellstugutinden så begynte solen å komme frem og skyene lettet fra de spisse toppene rundt oss. Mektig inntrykk!

Vi fortsatt til topps med god fart og fikk også med oss et par andre karer som hadde snudd ved et bratt parti før toppen.

Alle hjalp hverandre opp det luftigste området og så stod vi på toppen av Norges 11. høyeste fjell. Og som alle de andre Bergtatt turene i Jotunheimen så fikk vi sol på toppen 🙂

Store Hellstugutinden har et spektakulært toppunkt med utsikt i alle retninger og luftige stup ned i breene. Alle fikk plass til et lagbilde før vi gikk ned igjen.

Nede på bandet så bestemte et par av oss for å ta med Nestsøre Hellstugutinden siden vi ikke kommer til å gå så langt inn i Jotunheimen på senere turer. En kremtopp dette også!

Resten av gjengen skulle i mellomtiden begynne turen ned til Urdadalen, men så fikk en av deltagerne store smerter i hofta og det endte med tilkalling av luftambulanse da det var stor risiko å klatre ned fjellet med slike smerter.

Helikopteret kom frem 2 timer senere og vi var 3 igjen som passet på den skadede som så ble fraktet ned til Spiterstulen. Heldigvis gikk alt bra med oss alle selv om vi returnerte i mørke litt før 23 på kvelden.   

God service fra Spiterstulen som hadde restemiddag til en sliten gjeng.

På søndagen var mange sår i både kropp og sjel så vi tok heller sightseeing på Flye 1389 over Valdresflye så det ble ingen topptur denne dagen. Lærdom til neste tur er at vi ikke skal gå så lange dagsturer med en stor gjeng 🙂

Skrevet av torechristian 19.10.2020