Det skjer i Eneas

Turbeskrivelse fra Bergtatt 2015

more


Her kan du se Bergtatt filmen fra 2015

Nok en fantastisk fjelltur i fint vær til Jotunheimen i aug 2015.

Torsdag 13. aug. gikk turen til Tyin i Valdres der vi overnattet på en hytte ved Filefjellstuene. Kvelden ble brukt til en rekognoseringstur med bil forbi Tyinholmen og inn til Koldedalsvatnet. Glad vi hadde biler med god bakkeklaring da veien var i svært dårlig stand. Innerst ved bommen fikk vi se både Falketind og Uranostinden reise seg som spisse nåler foran oss. For et vakkert syn!

Fredag 14. aug. gikk turen inn til samme sted der vi startet turen i 08-tiden. Det ble en lang anmarsj på snødekke langs Uradalsvatnet før vi var ved foten av fjellet på vestsiden av Uranostinden.

Klyveruta opp til topps er en alternativ vestlig rute for de som ikke ønsker å gå standardruten over breen på østsiden. Dette er en bratt rute, men fullt overkommelig så lenge det ikke er for mye hard snø.

Etter 500 høydemetre møtte vi uheldigvis på skulme og harde snørenner hvor det var livsfarlig å fortsette siden vi manglet isanker og tau. Vi bestemte oss for å snu, men fikk øye på en fjellhylle lengre ned i veggen som var mulig å passere. Laget kom seg videre og turen opp til ryggen ble en røff klyveklatring via en bratt og ukjent rute med mye løs stein. Kan ikke anbefales for nybegynnere og de med høydeskrekk!

Først oppe på ryggen hadde vi brukt 8 av 9 planlagte timer (for hele turen) og laget var slitne. Like før vi nådde toppunktet møtte vi på et annet turlag med ekstra tau som sa ja til å ta oss med over breen på returen. Tusen takk til den gjengen!! Det reddet oss fra en lang tur tilbake i mørket!

Uranostinden (2157moh) er beskrevet som en av de vakreste tindene i Jotunheimen. Og det stemmer! Eggen bort til toppunktet er meget luftig og utsikten er enorm. For en premie å få oppleve å stå på denne toppen!

Turen tilbake over breen gikk som en drøm og etter 12 timer sjekket vi inn på Fondsbu. Etter en god middag ble det tidlig kvelden på alle sammen.

Lørdag 15. aug tok vi båten MB Bitihorn over Bygdinvannet til Torfinnsbu. Dagens tur startet rett fra kaia og opp fjellsiden. Med god utsikt mot Torfinnstindene passerte vi 2 klyvepunkter før vi sto på toppen av Nørdre Kalvehølotind (2019 moh). Laget var enige om at klyvingen opp var såpass bratt at vi søkte en annen rute ned uten faretrekanter for å få med alle trygt hjem. Regelen er vel å gå samme rute tilbake, men dette ble et unntak.

Vi hadde 6 timer fra båten slapp oss av til vi måtte være på kaia igjen. Ingen ville overnatte utenfor ubemannede Torfinnsbu den natten og med god innsats så var vi på kaia igjen 15 minutter før båten kom. Yesss!:-)

Kvelden på Fondsbu ble avsluttet med mange gode historier,  3-retters og forfriskende drikke:-)

Søndagen gikk med til pakking og hjemreise i dårlig vær. På gjensyn Jotunheimen!!

Skrevet av Tore Christian Lie 05.01.2016